Prawnie o medycynie

Marcin Kozłowski

Kategoria: RODO

Kontrola trzeźwości pracownika

kontrola trzeźwości pracownika

W okresie wakacyjnym kontrola trzeźwości pracownika jest najczęściej przeprowadzana przed wyjazdem wycieczek na obozy. W takich sytuacjach wzywa się często policję, która bada stan trzeźwości kierowcy. Z kontrolą trzeźwości spotykamy się również w zakładach pracy, jednak czy aby na pewno jest ona dozwolona i czy każdą kontrolę może przeprowadzić pracodawca?
W trakcie kontroli trzeźwości mamy przecież do czynienia z danymi wrażliwymi, które dotyczą stanu zdrowia pracownika.

Read More

Jak prawidłowo oznaczyć ADO?

jak prawidłowo oznaczyć ADO

Niedawno trafiłem na stronę pewnej poradni dietetycznej, ponieważ zaciekawił mnie przepis, który promowała na facebook’u. Podczas przeglądania różnych zakładek na stronie, przykuło mnie jedno zdanie. Właściciel napisał, że administratorem danych osobowych jest poradnia dietetyczna. Niby nic nowego, ale jest to błędna informacja, ponieważ ta konkretna poradnia nie jest żadną spółką, tylko jest prowadzona w formie jednoosobowej działalności gospodarczej. Wyjaśnię jak prawidłowo oznaczyć ADO w jednoosobowych działalnościach.

Read More

Prawo do wizerunku lekarza

prawo do wizerunku lekarza

W czasach kiedy ogromna ilość osób dookoła chce być widoczna i pokazywać się w Internecie, nie można zapominać, że nie wszyscy mają takie podejście. Nawet pracodawcy wychodzą z założenia, że najlepiej pokazywać swoich pracowników w różnych miejscach i sytuacjach. Często przecież widzimy zdjęcia z wydarzeń firmowych w sieci np. w materiałach promocyjnych. Jaki z tym wszystkim ma związek prawo do wizerunku lekarza, który również może być pracownikiem?

Read More

Darmowa kopia dokumentacji medycznej

darmowa kopia dokumentacji medycznej

W ostatnią sobotę zaszła istotna zmiana w udostępnianiu dokumentacji medycznej przez podmioty medyczne i obecnie pierwsza kopia dokumentacji medycznej musi być udostępniona za darmo. Wcześniej pobierano ustaloną przez szpitale opłatę, jednak teraz to się zmieniło. Po wejściu RODO powstały rozbieżności co do udostępniania dokumentacji medycznej. Inne zdanie zajmował Rzecznik Praw Pacjenta, a inne Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Teraz darmowa kopia dokumentacji medycznej stała się faktem.

Read More

Informacje o zdrowiu pracownika


Informacje o zdrowiu pracownika

Pracownicy wielokrotnie zmuszani są do udostępnienia różnych informacji na swój temat pracodawcom. Podają m.in. adresy zamieszkania, nr telefonów, kont bankowych, PESEL. Są to przede wszystkim dane, które umożliwiają zawarcie umowy o pracę oraz jej kontynuowanie. Informacje o zdrowiu pracownika nie powinny być jednak przetwarzane przez pracodawcę.

Read More

Dane medyczne w gabinecie lekarskim


Dane medyczne w gabinecie lekarskim

Prowadzisz gabinet lekarski lub pielęgniarski? Najprawdopodobniej masz codzienny kontakt z danymi osobowymi swoich pacjentów. Nie tylko z imieniem i nazwiskiem, ale z adresami, nr PESEL, mailami, nr telefonów, a także z informacjami dotyczącymi ich zdrowia. I właśnie bezpieczeństwo danych wrażliwych powinno być dla Ciebie najważniejsze. Dane medyczne w gabinecie lekarskim to bardzo cenne informacje.

Read More

Kim jest odbiorca danych osobowych?


Kim jest odbiorca danych osobowych?

Tworząc dokumentację zgodną z RODO, należy stworzyć m.in. klauzulę informacyjną, w której wpisuje się odbiorcę danych osobowych np. klienta. Odbiorcę danych osobowych należy również wpisać w rejestrze czynności przetwarzania. Przyznam szczerze, że podczas tworzenia klauzul informacyjnych dla klientów, sporo czasu spędzam nad określeniem odbiorców danych osobowych i odpowiedzią na pytanie kim jest odbiorca danych osobowych?

Read More

Wyznaczenie Inspektora Ochrony Danych w gabinecie lekarskim


Wyznaczenie Inspektora Ochrony Danych w gabinecie lekarskim

Ostatnio w mojej pracy wszędzie tylko RODO i dane osobowe. Czasami wracam do rzeczywistości, ale dopiero jak kończę pracę. Chociaż, czasem zastanawiam się czy nie jest odwrotnie. Dzisiaj odpowiem na pytanie czy wyznaczenie Inspektora Ochrony Danych w gabinecie lekarskim jest obowiązkowe? Inspektor Ochrony Danych to dawny Administrator Bezpieczeństwa Informacji. Pewnie spotkaliście się z dylematem, czy aby na pewno musicie go wyznaczyć? Cóż. To zależy, ale co do zasady nie.

Read More

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén